TIFF

                                       TIFF

Lastnosti:

TIF ali TIFF (Tagged Image File Format) je računalniški format za shranjevanje in izmenjavanje visokokvalitetnih rastrskih slik [23].

Kot smo že omenili na strani JPEG (povezava) je TIFF format, ki uporablja kompresijo brez izgube (lossless), saj omogoča da so podatki obnovljivi bit za bitom [4]. Torej so vsi podatki v taki datoteki obnovljivi.

TIFF je format, ki je prilagodljiv in ponuja veliko različnih možnosti. Podatki namreč vsebujejo oznake (tag-od tu tudi ime) , ki nam povedo za kakšen tip podatkov bo šlo v nadaljevanju. Nove tipe podatkov je enostavno dodati, posledično pa lahko pride do problema nezdružljivosti. Vendar to ne predstavlja prevelikega problema, saj lahko vsi večji programi danes preberejo TIFF, ker je  datoteke TIFF mogoče brez težav zamenjati [5].

 

CCO,  pixabay 

 

Tiff podpira vse barvne formate. Lahko shrani 8, 16, 24 bitne in celo 48 bitne slike. Omogoča prikaz v sivinah, barvni paleti, RGB tehniki in lahko uporablja običajno stiskanje CCITT, stiskanje LZW ali JPEG (več o tem kodiranje). Poleg tega pa ima TIFF  sposobnost shranjevanja večplastnih slik pod eno datoteko in omogoča uporabo 8 ali 16 bitne globine na kanal.

Zaradi svoje kompresije brez izgube omogoča izmenjavo slik med različnimi programi in delovnimi okolji (operacijski sistemi) [predevanja]. Kljub temu pa so take datoteke veliko večje od JPEG datotek, zato jih večina spletnih brskalnikov ne more prikazati [18]. Kadar popolna kakovost ni pomembna ali potrebna pa se najpogosteje uporabi format JPEG. 

 

Uporaba:

Format TIFF je nedvomno eden izmed najbolj priljubljenih datotečnih formatov za zapisovanje bitnih slik, kjer je predvsem pomembna kvaliteta [6]. Zato lahko rečemo, da je to standard za grafične oblikovalce in fotografe, ki delajo na dokumentih, namenjenih za tiskanje [9].

 

Kot smo že omenili, je glavni namen formata TIFF ohranjanje kvalitete slike/dokumenta in ne sama kompresija. Zato je ta format primeren za urejanje digitalnih slik, ne pa za njihovo prikazovanje na spletu, saj so datoteke precej velike [19].

Tiff velja za glavni komercialni in profesionalni slikovni  format. Poleg tega pa je najbolj univerzalen, zato ga podpira veliko operacijskih sistemov Mac, Windows, Unix [5].  Zaradi svoje natančnosti pa se najpogosteje uporablja pri skeniranju, faksiranju, obdelavi besedil in predvsem v namiznem založništvu, medicinskem slikanju in industriji tiskanja [23].

Kodiranje:

Kljub temu, da  TIFF datotek ne stisne tako v veliki meri kot ostali formati, pa podpira različne vrste stiskanja podatkov.

  • TIFF z CCITT Group 3 stiskanjem je univerzalni standard za fakse in črno- bele slikovne datoteke (linijska umetnost), ki so namenjene tiskanju ali faksnemu prenosu [13].
  • TIFF z CCITT Group 4 stiskanjem se uporablja za črno-bele slikovne datoteke, ki potujejo po zanesljivih podatkovnih povezavah. V primerjavi s stiskanjem vrste Group3 zagotavlja boljše stiskanje za slike brez barvnega stresanja [13].
  • LZW (Lempel-Ziv-Welch) se uporablja za True Color in 256 barvne slikovne datoteke vrste TIFF in za TIFF slikovne datoteke v sivinah [predavanja]. Ta kompresija zagotavlja, da bo shranjen dokument prebran točno tako kot smo ga shranili (bit za bitom) brez kakršne koli poškodbe podatkov. To pa je ena izmed glavnih »kompetenc« pri shranjevanju pomembnih datotek in datotek, ki jih nameravamo natisniti. (več o tem dejan) Stiskanje deluje tako, da prepozna ponavljajoče se identične nize v podatkih, torej si mora ponavljajoč niz zapomniti le enkrat ter pomniti tudi to, kje se ti nizi ponovijo [5]. Torej, če je slika zelo podrobna in raznolika, je stisnjena manj, saj identičnih nizov ni veliko. Če pa so površine slike manj podrobne (puste) lahko LZW to datoteko stisne v večji meri. Zato je bolj primeren za stiskanje črno belih slik in ne slik z veliko različnimi barvami. Posledično je 16-bitna TIFF datoteka 48-bitne slike večja kot sam original [5, 13].
  • JPEG (Joint Photographics Experts Group) se uporablja za True Color TIFF slikovne datoteke in TIFF slikovne datoteke v 256 sivinah. JPEG doseže visoko razmerje stiskanja, vendar med stiskanjem pride do izgube nekaterih podatkov [13].

Preveri svoje znanje: