AVI

                                           AVI

Datoteka AVI (Audio Video Interleaved)  je multimedijski format, ki ga je Microsoft uvedel, kot del programske opreme Video for Windows [21]. Datoteke AVI lahko vsebujejo tako avdio, kot tudi video elemente, pri čemer se ti prepletajo med sabo. Od tod izhaja tudi ime tega formata, saj je interleaved angleška beseda za prepletanje [7].  Torej gre za format, ki nam omogoča, da video in avdio podatke shranimo v eno datoteko s končnico .avi.

 

Struktura formata AVI temelji na Resource Interchange File Format (RIFF). RIFF deluje tako, da podatke posamezne datoteke razdeli na bloke ali “kose”. Vsak tak kos lahko označimo kot AVI. Vsaka taka datoteka AVI je nato nujno razdeljena na dva dela. Prvi del je označen z oznako »hdrl« in predstavlja glavo datoteke, ki vsebuje splošne podatke o datoteki (širina, višina, hitrost menjavanja sličic,..), tu pa je definirano tudi število okvirjev v časovni enoti, saj druge časovne sinhronizacije pri AVI ni. (predavajna) Drugi del pa je označen z oznako »movi« in vsebuje dejanski zapis  video in avdio podatkov, ki sestavljajo naš film in se med sabo prepletajo [21].

Podatki v delu z oznako »movi« so lahko kodirani ali dekodirani s pomočjo programske opreme imenovane kodek, ki je kratica za koder-dekoder. Ko ustvarite AVI datoteko, kodek prevaja med neobdelanimi podatki in stisnjenimi podatki znotraj posameznega dela. Posamezni deli v AVI datoteki pa lahko uporabljajo poljubno kompresijo, lahko pa so tudi brez kompresije [21]. Način stiskanja videa in zvoka torej ni določen z AVI formatom, vendar je odvisen od koderja [13].

Če imate AVI datoteko, ki jo želite stisniti obstaja veliko različnih kodekov, ki nam to omogočajo. Na spodnji povezavi lahko izveste več o le tem:  https://www.wikihow.com/Shrink-AVI-Files

 

Prednosti:

  • Na voljo imamo veliko število koderjev, ki ponujajo različno kompresijo AVI formata.
  • AVI video format ima izjemno visoko kakovost zvoka.
  • Če želimo AVI datoteko združiti s DV standardom, lahko to storimo s pomočjo DV-AVI kompresije. Veliko drugih formatov pa tega ne omogoča.
  • Ker je AVI razvil Microsoft je na voljo vsem Microsoftovim in drugim operacijskim sistemom.
  • Za zagon datoteke AVI ne potrebujemo nobene posebne strojne opreme, ki je še ne bi imeli [2].

 

CC0, pixabay

Slabosti:

  • Če smo AVI datoteko stisnili s pomočjo nekega kodeka, potrebujemo imeti na računalniku isti kodek, da lahko datoteko dekodiramo. Medtem ko je namestitev kodeka sorazmerno preprost postopek, nam lahko več težav povzroči iskanje kodeka iz varnega in zanesljivega vira.
  • Datoteke AVI, ki niso stisnjene, so lahko zelo velike v primerjavi z drugimi oblikami datotek.
  • AVI datoteke lahko kompresiramo brez omejitev, kar lahko povzroči izgubo kakovosti videa.
  • Res, da obstaja ogromno število kodekov za stiskanje AVI datotek, vendar se lahko zamudimo z iskanjem takega, ki nam ustreza. Paziti moramo namreč na pravo razmerje med kompresijo in kvaliteto.
  • AVI ne podpira interaktivnosti uporabnika, kar pomeni, da uporabnik posnetka med predvajanjem ne more niti prekiniti [2].

 

Uporaba:

AVI format je zaradi svojih zmožnostih stiskanja najpogosteje uporabljen za promocije, kratke filme, oglase,… [2]  oz. na internetu in sicer za deljenje video posnetkov. Njegova sorazmerno majhna velikost datotek pomeni, da je čas prenosa hiter, poleg tega pa je tudi kakovost reprodukcije razumna. Tekom let je AVI format postal tako popularen, da ga podpira večina DVD, Blu-Ray predvajalnikov pa tudi nekatere igralne konzole, po navadi preko DivX kodeka [7].

CC0, pixabay

 

 

Preveri svoje znanje: